Spartak Trnava sa pobije o výsledok proti Moskve

19.08.2011 Celý región

BRATISLAVA 19. augusta (WEBNOVINY) - Futbalisti FC Spartak Trnava v aktuálnej edícii Európskej ligy UEFA zo štyroch kvalifikačných pokračovaní o postup do skupinovej fázy tejto súťaže trikrát začínali na pôde súpera.

V albánskej Tirane v prvom zápase 2. predkola EL UEFA dosiahli bezgólovú remízu (doma vyhrali 3:1) a v bulharskej Sofii si v 3. predkole vybojovali "prijateľnú" prehru 1:2, ktorá im dala možnosť pri troške šťastia prejsť až do 4. predkola. Po veľkej dráme, ktorá sa na Štadióne Antona Malatinského v riadnom hracom čase skončila víťazstvom 2:1 a po penaltovom rozstrele, ktorý vyhrali 5:4, sa im to aj podarilo. Tretí pokus uhrať prijateľný, respektíve "hrateľný" výsledok mal tím "bílych andelov" vo štvrtok večer na modernom štadióne Lokomotivu Moskva, napokon z toho bola prehra "spartakovcov" 0:2.

Futbalisti Trnavy v Moskve neprekvapili
Slovenský futbal je v klasifikácii UEFA na 26. mieste
Futbalový zázrak, Slovan porazil favoritov z Ríma
OBRAZOM: Cicinho, Okaka ani Totti Slovanistov nezdolali
Slovan Bratislava prekvapujúco porazil Tottiho Rimanov


Iný výkonnostný level

Podľa hlavného trénera Pavla Hoftycha a jeho asistenta Vladimíra Kožucha, "železničiari" z hlavného mesta Ruska sú iný výkonnostný level, než boli mužstvá, s ktorými "červeno-čierni" doteraz hrali v Európskej lige 2011/2012. Všetci z Trnavy si tento fakt veľmi zreteľne uvedomovali - a podľa toho vyzeral aj priebeh najmä prvého polčasu štvrtkového duelu. "Stretnutie sme začali ustráchane, zakríknuto a bojazlivo. Pred súperom sme mali rešpekt, čo sa odrazilo najmä po polhodine hry, keď sme dostali v krátkom štvorminútovom úseku dva góly. Vtedy sme sa obávali, že si z Moskvy odnesieme poriadny debakel," povedal po zápase pre agentúru SITA 44-ročný rodák z Ústi nad Labem Pavel Hoftych.

Taký istý názor na priebeh prvého dejstva na horúcej moskovskej pôde vyslovil aj jeho asistent Vladimír Kožuch, ktorý zdôraznil, že Lokomotiv ich zverencov prakticky do ničoho nepustil. "Práve ten dvojgólový moment z prvého polčasu nás trochu strašil, lebo dovtedy mali domáci loptu častejšie vo svojej moci, viac útočili, kombinovali a presadzovali sa svojou hrou. Našťastie, cez polčasovú prestávku sme sa trochu dali dokopy. Vysvetlili sme si, že ak chceme s domácimi držať krok, musíme sa ešte viac koncentrovať na hru, viac bojovať a dôslednejšie pristupovať k hráčom," pokračoval asistent V. Kožuch, ktorého potešilo, že hráči si trénerské pokyny zobrali k srdcu a druhý polčas odohrali na úplne inej úrovni ako prvých 45 minút.


Šance prišli v druhom polčase

"V druhom polčase sme sa dostali aj do niekoľkých sľubných možností, najmä pri realizácii štandardných situácii. Mohli sme dať aj gól. Škoda, že sa nám to nepodarilo," analyzoval druhé dejstvo moskovského súboja český kormidelník Trnavy Pavel Hoftych, ktorý otvorene priznal, že Karhan a spol. mohli v Moskve prehrať vyšším ako dvojgólovým rozdielom, ale pri štipke športového šťastia sa mohli v útrobách "lietajúceho taniera" Lokomotivu Moskva tešiť aj z dosiahnutého gólu, ktorý v európskych pohárových súťažiach má na pôde súpera dvojnásobnú hodnotu. Útočník Tomáš Oravec mal k nemu veľmi blízko predovšetkým v 58. min, keď mu iba pol kroka chýbalo na dosiahnutie lopty po dobre rozohranom kope. Ak by sa mu to podarilo, Brazílčan v domácej bránke Guilherme by bol bez šance úspešne zakročiť proti jeho strele.


Nádej na postup žije

"Lokomotiv splnil pozíciu vysokého favorita tohto dvojsúboja, lenže po dvojgólovej prehre sme ešte aj my v hre. Rozdiel dvoch gólov nie je taký veľký, že by sme ho pri súhre šťastných okolností nemohli zmazať. Teší nás, že stále sme zostali v postupovej hre. Nádej na dobrý výsledok ešte stále žije a budeme sa oň biť, kým to bude aspoň trochu reálne. Preto veríme, že aj odveta o týždeň v Trnave bude mať v sebe ešte iskru, bude obsahovať náboj dramatickosti a postupového napätia. Napokon, v prvom rade sme v Moskve hrali o to, aby sme aj v odvete ešte žili. Po prvom polčase to však s nami nevyzeralo dobre," skonštatoval bývalý hlavný tréner FC Tescoma Zlín, 1. FC Slovácko a Bohemians 1905 Hoftych, ktorý futbalistov Spartaka Trnava doviedol v aktuálnom súťažnom ročníku Európskej ligy UEFA 2011/2012 tak ďaleko, kde neboli už takmer štyri desaťročia.

Podľa 35-ročného bývalého 18-násobného slovenského reprezentanta Vladimíra Kožucha prehra 0:2 s takým futbalovým gigantom ako je Lokomotiv Moskva s rozpočtom takmer 90 miliónov dolárov nie je taký hrozný, že by musel trnavských divákov odradiť od budúcotýždňovej návštevy Štadióna Antona Malatinského. "Naše šance pred budúcotýždňovou odvetou nie sú teraz malé - a ak príde na Moskvu plný dom, určite bude v Trnave dobrý futbal. My teraz podporu našich priaznivcov veľmi potrebujeme, ich povzbudzovanie hráčom veľmi pomôže. Trnava môže zažiť pekný futbalový večer," zdôraznil rodák z Malaciek, ktorý v "červeno-čiernom" drese Trnavy v rokoch 2002 - 2010 odohral celkom 224 majstrovských zápasov a dal v nich 63 ligových gólov.


Rešpekt pred ruským súperom

"Sme radi, že zlepšenou hrou a najmä zvýšenou bojovnosťou počas druhého polčasu sme odvrátili reálnu hrozbu debaklu, ktorý nám v Moskve hrozil. Naši hráči nehrávajú na moderných štadiónoch pred takmer 15-tisíc divákmi každý týždeň, nemajú s tým prax. Preto im chvíľu trvalo, kým si na to prostredie zvykli a v súbojoch s hráčmi Lokomotivu si začali viac veriť. Dúfame, že odveta bude aj z tohto hľadiska už o inom. Rešpekt pred súperom bol počas prvého polčasu prvého zápasu play-off predsa len väčší, než aký sme očakávali," tvrdil po zápase v Moskve V. Kožuch, bývalý hráč FK Inter Bratislava, 1. FC Tatran Prešov, FC Slovan Liberec a FC Viktoria Plzeň.

"S akými pocitmi sa vraciame s Moskvy? Ak mám byť úprimný, tak s väčšou spokojnosťou, ako nespokojnosťou. Výsledok z Moskvy je podľa mňa hrateľný. Na tomto fakte budeme stavať aj taktiku a stratégiu na odvetu v Trnave. Domáci zápas s Lokomotivom bude veľmi ťažký, ale ja stále tvrdím, že v ňom nie sme bez šance na úspech," dodal Pavel Hoftych, šéftréner realizačného tímu jedného z dvoch slovenských účastníkov play-off Európskej ligy UEFA 2011/2012, ktorí sú ešte stále v hre o postup do skupinovej fázy.
 

Vyberte región